Het traject
Het traject
 • CMC
  Saal van Zwanenbergweg 11
  5026 RM Tilburg
  Telefoon 0651255230

  KVK nummer: 18086115
  BTW NR: 8175.04.722.B.01
  AGB code therapeut 90117431
  © cmc-consult.nl

  Email 0

Het traject

Een traject start met een intake
Een haptotherapie traject begint altijd met een intake. In twee tot drie sessies brengen we samen in kaart waar jouw natuurlijke voorkeuren en sterktes liggen. Maar ook waar je tegenaan loopt, waar spanningen en blokkades optreden. Samen bekijken we waar jouw ruimte voor groei en ontwikkeling ligt. Je maakt kennis met de grondbeginselen van haptonomie.
Vervolgens stellen we samen een behandelplan op. Hierin maken we afspraken over de begeleidingsdoelen, de duur en aanpak van het traject.
Samen aan de slag
Na de intake kunnen we aan de slag. De sessies bestaan uit een combinatie van gesprekken, oefeningen en aanraking.
Gesprekken
We voeren samen gesprekken over problemen uit je dagelijkse leven, hoe je daarmee omgaat en hoe je je dan voelt. Hoe jij jezelf ziet en het beeld dat anderen volgens jou van je hebben en wat ze van je verwachten. Je merkt dan hoe snel je de gedachten van anderen over jou invult.
Het onder woorden brengen van je gevoelens en behoeften kan best moeilijk zijn maar hoe meer je leert jezelf open te stellen hoe makkelijker dat gaat. Je leert naar jezelf en naar de ander te luisteren.

Ervaringsoefeningen
We doen zogeheten ervaringsoefeningen om te kijken wat jouw ‘patronen’ zijn. Het laat zien wat je automatische reacties zijn. Bijvoorbeeld als er druk wordt uitgeoefend of als iemand dichterbij komt. Je gedrag wordt direct zichtbaar. Het wordt voelbaar hoe, waar en wanneer je blokkeert, terughoudt of juist open staat voor contact.
Door te ervaren leer je grenzen te herkennen en aan te geven. Je leert ook om verbinding met de ander te houden, behoeftes te onderkennen en deze uit te spreken.

Aanraking
In alleen een gesprek kun je er nog ‘omheen draaien’. Bij een aanraking van het lichaam voel je direct wat je reactie is. Het is daarom de meeste directe vorm van contact. Je lichaam liegt niet en is ontzettend intelligent.
Een aanraking op de behandelingstafel maakt je bewust van wat je voelt waar grenzen liggen en waar je spanning opslaat. Samen onderzoeken we wat jouw gevoelens bij een aanraking betekenen. En hoe je hiermee om kan gaan.

Het hele traject doen we samen. De haptotherapeut begeleidt en stimuleert je in jouw zoektocht naar je ware gevoelsleven.